Wednesday, February 26, 2014

MALAYSIA - PRESS RELEASE - NUFAM - Union Busting

-


MAS gantung aktivis kesatuan pekerja, pecat 3 pramugari

Malaysia Airlines (MAS) menggantung khidmat Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Mohd Akram Osman dan memecat tiga pramugari kerana terlibat dalam perhimpunan di Putrajaya pada 27 November tahun lalu.
Mohd Akram yang berkhidmat sebagai Ketua Pramugara MAS selama 25 tahun dengan MAS didakwa melanggar tugasnya kerana menghadiri perhimpunan tersebut dan menggunakan khidmat email syarikat untuk kegunaan kesatuan.
Tiga pramugari yang dipecat pula didakwa atas alasan menghadiri perhimpunan tahun lalu.
"Kesatuan mengutuk sepenuhnya tuduhan palsu dan niat jahat yang dibuat oleh MAS ke atas pekerjanya dan penggantungan tugas Setiausaha Agung Nufam.
"Wujud niat jahat berhubung kes ini," kata Nufam dalam satu kenyataan petang ini.
Selain Mohd Akram dan tiga pramugari yang dipecat, sebanyak 30 Surat Tunjuk Sebab dikeluarkan kepada ahli anak kapal yang berdaftar dengan kesatuan.
Pada 27 November 2013 lalu, Nufam bersama ahlinya mengadakan satu himpunan di hadapan Kementerian Sumber Manusia untuk menghantar satu memorandum.
Sidang media Nufam semalam. – Gambar Nufam, 27 Februari, 2014. Sidang media Nufam semalam. – Gambar Nufam, 27 Februari, 2014.Nufam mengecam keras tindakan MAS yang disifatkan sebagai cubaan menafikan hak pekerjanya.
"MAS salah guna kuasa sebagai majikan kerana mempersoalkan ahli kesatuan bagi menghadiri perhimpunan aman di Putrajaya.
"Ini tidak masuk akal kerana MAS menafikan hak ahli kesatuan untuk berhimpun dalam perhimpunan anjuran pemimpin kesatuan ataupun ahli kesatuan sendiri," katanya.
Nufam menegaskan ahlinya berhak untuk berhimpun dan ianya selari dengan Akta Perhubungan Perusahaan 1967 yang menjamin hak ahli kesatuan untuk berhimpun.
Tindakan tersebut, menurut Nufam, adalah cubaan untuk menutup mulut pengkritik MAS serta menakutkan ahli kesatuan daripada terus menyuarakan rasa tidak puas hati mereka.
Sebelum ini, Nufam mengemukakan 40 tuntutan untuk penambahbaikkan pengurusan MAS, terutamanya hak anak kapal.
Antaranya adalah hak mengenai cuti tahunan, perubatan, masalah berat badan, pengangkutan, semakan semula gaji dan elaun serta pemecatan pekerja. – 27 Februari, 2014.

Qatar, host of 2022 World Cup described as 'a slave state' by ITUC which calls on FIFA to act

FIFA recognized the terrible conditions for migrant workers in Qatar, host of the 2022 World Cup, at a European Parliament hearing but fell short of calling for an end to the kafala visa system which enslaves people working in the country.


Based on current data ”more than 4.000 workers will die before a ball is kicked in 2022” said Sharan Burrow
 The General Secretary from the International Trade Unions Confederation (ITUC), Sharan Burrow claimed that “Qatar is a slave state for 1.4 million migrant workers. It doesn’t have to be that way. Qatar chooses to build its modern nation with the labour of migrant workers and deliberately chooses to maintain a system that treats these workers as less than human.”
Trade unions, human rights groups and the International Labor Organization (ILO) gave evidence to Parliamentarians about the need for workers in Qatar to have a proper workplace representation and to have a voice without fear of retaliation.