Thursday, June 4, 2015

MALAYSIA:::Employers looking at cutting staff as GST starts to bite businesses

Faced with falling sales and high operating costs, some Malaysian companies are considering cutting staff either through retrenchment or voluntary separation schemes, said an employers’ federation.
Malaysian Employers Federation executive director Datuk Shamsuddin Bardan said about 20% of its members were looking into such options and they cut across all economic sectors from retail to hospitality to manufacturing.

MALAYSIA:::GST mula jejas perniagaan, majikan mungkin berhentikan pekerja

Berdepan dengan kejatuhan jualan dan kos operasi yang tinggi, beberapa syarikat di negara ini sedang mempertimbang untuk mengurangkan pekerja sama ada melalui pemberhentian atau skim pemisahan sukarela, menurut Persekutuan Majikan Malaysia (MEF).
Pengarah Eksekutif MEF Datuk Shamsuddin Bardan berkata, kira-kira 20% daripada ahlinya sedang mengkaji beberapa langkah pilihan dan ia membabitkan syarikat yang merangkumi semua sektor ekonomi daripada peruncitan hingga ke sektor hospitaliti dan pembuatan.
Shamsuddin berkata, kebanyakan syarikat sudah berjumpa dengan MEF untuk mendapatkan khidmat nasihat serta perundingan dan sedang bekerjasama dengan mereka mengenai cara terbaik untuk mengurangkan kos sama ada wajar memberhentikan pekerja atau tidak.

MALAYSIA:::Penerbangan Tertangguh, Operasi KLIA Kelam Kabut Gara-Gara Tak Cukup Kakitangan

Ternyata percaturan Malaysia Airlines Bhd. (MAB) memberhentikan pekerja dalam jumlah yang besar serentak mengundang kekalutan yang bukan sedikit dalam operasi harian di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang.
Selepas sehari keputusan memberhentikan 6,000 kakitangan syarikat itu dilaksanakan, operasi syarikat penerbangan kebangsaan itu kelam-kabut, beberapa jadual penerbangan tertangguh dan lebih malang petugas dimaki penumpang.
Perkara itu disahkan oleh kakitangan MAS kepada MalaysiaGazette.
Menurutnya, keadaan itu berlaku apabila kakitangan kaunter ramai yang diberhentikan menyebabkan tidak ada kakitangan 'back-up'.