Thursday, March 5, 2015

MALAYSIA:::Ramai bimbang gejala 'berubat sendiri'

BAGAN SERAI - Perlaksanaan sistem pengasingan fungsi klinik dan farmasi di negara ini tidak sesuai dilaksanakan buat masa ini kerana dibimbangi akan menyebabkan gejala self medication atau ‘berubat sendiri’ dalam kalangan rakyat.

Ahli Parlimen Bagan Serai, Dr Noor Azmi Ghazali berkata, kebimbangan kemungkinan berlaku gejala merawat sendiri penyakit dihidapi pesakit di negara ini, amat tinggi berikutan langkah ‘doktor diagnosis, farmasi beri ubat’ dijangka akan meningkatkan lagi kos rawatan dan perubatan.

“Apabila sistem dispensary separation (DS) atau pengasingan fungsi klinik dan farmasi diperkenal, ia pasti akan menekan golongan rakyat yang terpaksa menanggung caj konsultasi rawatan dan pembelian ubat yang lebih tinggi.

“Ini kerana pelaksanaan sistem DS akan menyebabkan pengamal perubatan klinik kenakan caj konsultasi jauh lebih tinggi, pada masa sama farmasi juga akan meletakkan harga ubat-ubatan dengan lebih tinggi memandangkan unsur monopoli bakal berlaku di situ,” katanya kepada Sinar Harian.