Monday, September 1, 2014

Pendapatan 4 angka tidak cukup bagi rakyat Malaysia

Ojaran Fakharurrazi Omar, 37, dan isterinya hanya berpendapatan RM2,000 sebulan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, – 1 September, 2014.
Ojaran Fakharurrazi Omar, 37, dan isterinya hanya berpendapatan RM2,000 sebulan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, –

 1 September, 2014.Keadaan ekonomi mungkin berkembang di luar jangkaan, namun bagi rakyat Malaysia berpendapatan RM2,500 ke bawah sebulan, tidak banyak yang boleh mereka harapkan bagi kehidupan yang lebih baik.
Contohnya seperti Ojaran Fakharurrazi Omar, 37, penghantar barang kilang biokimia di George Town, Pulau Pinang. Dia dan isterinya hanya memperoleh RM2,000 sebulan.

Syarikat digesa dedah gaji CEO, pekerja biasa

  • Mohd Nizam MahsharMohd Nizam Mahshar
SHAH ALAM - Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) menggesa Suruhanjaya Sekuriti supaya mensyaratkan syarikat-syarikat yang tersenarai untuk menerbitkan kepelbagaian dalam laporan tahunan mereka.
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Nizam Mahshar berkata, langkah itu sejajar dengan saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu sektor korporat itu menyenaraikan jantina, kumpulan etnik dan umur dalam organisasi masing-masing kepada umum bagi pengambilan pekerja.

MTUC offers to help resolve foreign workers’ gripes

PETALING JAYA: The Malaysian Trades Union Congress (MTUC) has offered to co-operate with employers and the Labour Department to resolve grievances faced by foreign workers.