Monday, November 10, 2014

MALAYSIA:::Imigresen Tahan 181 PATI Di Cameron Highlands


CAMERON HIGHLANDS, 9 Nov (Bernama) — Seramai 181 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan atas pelbagai kesalahan dalam ‘Ops Gempak dan Mesra’ di tujuh lokasi berasingan sekitar Cameron Highlands, Ahad.
Timbalan Ketua Pengarah Imigresen Bahagian Kawalan, Datuk Sakib Kusmi berkata tujuh lokasi itu ialah di Ringlet, Lembah Bertam, Tanah Rata, Brinchang, Kampung Raja, Tringkap dan Kuala Terla.
Beliau berkata operasi itu adalah yang pertama dijalankan untuk menahan dan menangkap PATI di sekitar daerah berkenaan berikutan jumlahnya yang semakin meningkat dan membimbangkan.
“Dalam operasi itu, seramai 581 warga asing diperiksa dan daripada jumlah itu, hanya 181 ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan sah.
“Mereka yang ditahan terdiri daripada warga Vietnam, Sri Lanka, Thailand, Indonesia, India, Myanmar, Nepal dan Bangladesh,” kata Sakib kepada pemberita di Tanah Rata.
Beliau berkata dalam operasi

Hong Kong murders: migrant workers rally for Indonesian victims

HONG KONG // Around 200 migrant workers held a vigil yesterday to mourn the two young Indonesian women brutally murdered in Hong Kong.
Messages from relatives and friends of the two victims – Sumarti Ningsihand Seneng Mujiahsih – were read out at the ceremony held at Victoria Park in the heart of the city.
Participants also made donations for the girls’ families in Indonesia, an