Tuesday, September 29, 2015

MALAYSIA:::Zeti gesa tangani persepsi buruk selepas penarafan ‘status sampah’ pelabur

Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz hari ini menggesa pihak bertanggungjawab supaya menangani persepsi buruk yang diterima negara selepas penarafan "status sampah" (junk status) oleh pelabur yang menyamakan Malaysia setaraf Brazil.
Katanya, langkah yang sama seperti ketika negara berdepan krisis kewangan Asia pada 1998 perlu dilakukan apabila menjelaskan mengenai keadaan sebenar negara kepada pelabur.

"Ia bukan dilakukan agensi penarafan. Ia bergantung kepada kita untuk menyampaikan cerita kita kepada pasaran. Sama seperti apa yang kita lakukan sebelum ini.
Menurut Zeti, dengan mengambil langkah tersebut, para pelabur akan berupaya menilai sendiri kekuatan negara ini.
"Oleh itu, ini yang kita mesti lakukan. Jadi, pelabur akan lihat bagaimana kita menilai situasi kita dan seterusnya membuat penilaian mereka sendiri," katanya.
Minggu lepas, agensi berita Bloomberg melaporkan, berdasarkan data daripada agensi penarafan Moody’s Corp, pelabur melihat 6 negara membangun termasuk Malaysia layak diturunkan penarafan kepada "status sampah" (junk status), sama seperti Brazil.
Moody juga pada minggu lepas meletakkan Malaysia pada gred A3, tapi pelabur melihat ia sepatutnya lebih rendah 6 tahap pada Ba3, sedikit lebih buruk daripada Peru menurut pandangan pelabur yang memberikan negara itu gred Ba2.
Pelabur melihat Malaysia lebih baik satu anak tangga berbanding Afrika Selatan pada gred peminjam B1 dan sedikit lebih baik daripada Bahrain, Turki dan Kazakhstan pada gred B2.
Data Moody menjelaskan gred Ba1 hingga B3 sebagai kategori sampah (junk).
Putrajaya ketika ini berdepan krisis kepercayaan dan keyakinan, khususnya membabitkan isu syarikat pelaburan bermasalah, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz semasa berucap di majlis pelancaran muzium dan galeri seni Bank Negara di Sasana Kijang, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau yakin, para pelabur berupaya menilai sendiri kekuatan negara tanpa bergantung kepada persepsi buruk yang dibuat sesetengah pihak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 28 September, 2015.
Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz semasa berucap di majlis pelancaran muzium dan galeri seni Bank Negara di Sasana Kijang, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau yakin, para pelabur berupaya menilai sendiri kekuatan negara tanpa bergantung kepada persepsi buruk yang dibuat sesetengah pihak.

No comments:

Post a Comment