Sunday, January 20, 2013

mStar Online : Dasar Gaji Minimum Elak Pengambilan Tidak Wajar Terhadap Pekerja Asing

mStar Online : Dasar Gaji Minimum Elak Pengambilan Tidak Wajar Terhadap Pekerja Asing
JOHOR BAHRU: Dasar gaji minimum, di mana berkuat kuasa pada tahun ini, bertujuan untuk mengelak daripada pengambilan tidak wajar terhadap pekerja asing, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam.
Sebagai contoh di stesen minyak, beliau berkata, masyarakat perlu menerima idea khidmat layan diri apabila mengisi minyak untuk kereta mereka.
Peniaga stesen minyak telah melaksanakan gaji minimum pada 1 Januari, dengan menghentikan kira-kira 50,000 pekerja asing.
“Perubahan itu akan dilihat yang tidak akan berlaku dalam masa sehari,” katanya sambil menambah bahawa dasar gaji minimum turut dilaksanakan untuk menyalurkan pekerja ke sektor-sektor lain yang diperlukan untuk tenaga kerja.
Beliau berkata, tiada peruntukan dalam undang-undang pada masa ini yang membolehkan syarikat menangguhkan pelaksanaan dasar itu.
“Majikan perlu melaksanakannya dengan dasar baru tetapi sekiranya mereka mempunyai masalah, mereka boleh menyuarakan kebimbangan itu kepada kita dan kita akan cuba membantu mereka,” katanya.
Dasar gaji minimum itu meminta syarikat supaya membayar gaji minimum sebanyak RM900 di Semenanjung dan RM800 di Sabah, Sarawak dan Labuan.
Subramaniam berkata, kementerian turut berbincang dengan para majikan mengenai isu berkaitan dengan levi dan elaun untuk penginapan dan pengangkutan bagi pekerja.
“Majikan mahu levi dan elaun ditanggung oleh pekerja. Isu itu akan bergantung kepada Kabinet untuk memutuskan apakah tindakan yang boleh diambil,” katanya.

No comments:

Post a Comment